אירועים

הרצאה בנושא הורשה בין דורית בסביבה הכפרית

נובמבר 23 // הפורום: מגשרים ממרכז הגישור במועצה האזורית גולן

נושא ההורשה בסביבה הכפרית הינו סבוך ומפותל, וניתן לדבר עליו מהיבטים שונים. בהרצאה שאקיים בפני מגשרים מנוסים ממרכז הגישור אציף מעט אתגרים מהתחום, ואציע דרכים לפתרון; ובהם עקרונות מהותיים לניהול משא ומתן ולהובלת תהליך הגישור בצורה מיטבית [כזו ששומרת על שלום בין אחים גם לאחריה].

תודות
שמעון צורי, מרכז ומנהל מרכז גישור ודיאלוג גולן

הרצאה ניהול הליכי גישור ופרקטיקה בניסוח הסכמים פנים־משפחתיים

נובמבר 23 // הפורום: הרצאה במסגרת השתלמות מטעם לשכת עורכי הדין

הצד השני של המטבע בהסדרת נחלות באמצעות גישור, נחשף בפני עורכי דין דרך ארבעה מפגשי השתלמות, שבסופם תוענק למשתלמים תעודה “מרחב כפרי”. את המפגשים ינחו מרצים שונים שמעבר לידע מגוון בעולמות הגישור מביאים מניסיונם.
במפגש הרביעי אציג בפני המשתתפים את מרכיב ניסוח ההסכמים הפנים משפחתיים לאחר שנערך תהליך הגישור.

סדרת מפגשים: הסדרים בין דוריים במרחב הכפרי – מהיבטים משפטיים

אוקטובר 23 // הפורום: מרכז גישור קהילתי מועצה אזורית מנשה

למרכז הגישור במועצה האזורית מנשה אני חוזרת מעת לעת לחיזוק מיומנויותיהם של המגשרים ולהרחבת אופקיהם. שלושת המפגשים יתמקדו גם הפעם בכלים לפתרון סכסוכי ירושה על נכסים משפחתיים בקיבוצים או במושבים. במפגשים ייחשפו המגשרים למידע משפטי רלוונטי ולצידו עדכונים, ובסמיכות לכך יערכו סימולציות ותרגולים של המיומנויות בקבוצות להטמעת הידע לפרקטיקה.

תודות
לילך בנימין מנהלת מרכז גישור מנשה

כנס בנושא העברה בין־דורית במגזר הכפרי – היבטים משפטיים בקיבוץ ובמושב

יולי 23 // הפורום: הרצאה בפני מנהלי מרכזי הגישור במרחב הכפרי מכל הארץ

בכנס אונליין השתתפו מנהלי מרכזי גישור מצפון לדרום, כשהמסר המרכזי שהיה חשוב לי להעביר בין השורות לשליחי הציבור הפעילים האלה, הוא שהמחיר של “אין עסקה” יקר הרבה יותר ממה שנוהגים לחשוב, שולח זרועות ועלול לגבות מחיר כבד על הקשר המשפחתי; וזו בעצם המשמעות הגדולה של כל אחד ואחת ממשתפי הכנס – לפתור סכסוכים בסביבה הכפרית, ולשמור על מערכת יחסים של שלום – בין אחים, בין כלל בני המשפחה, ועד לשכנים.

תודות
נועה שלו, מנהלת מרכז הגישורים; שמנהלת בהתלהבות ובתחושת שליחות את המרכז;
לשירן שושן, מרכזת תוכנית גישורים, שדאגה לתפור את הכנס הזה.
לתוכנית גישורים – לקידום הדיאלוג ויישוב הסכסוכים בקהילה

הנחיית פאנל בנושא "גישור כמפתח ליצירת קהילה איתנה בקיבוץ ובמושב"

16 במאי 23 // הפורום: הנחיית פאנל מומחים אונליין

לאור ההבנה שכלי הגישור הוא זול, מהיר ובעיקר מתאים למושבים ולקיבוצים בהם ממשיכים לחיות יחד גם אחרי הסכסוך; שאלנו את עצמנו, חגי ואני, כמנחי הפאנל – איך ייתכן שהקהילות הללו לא מאמצות אותו ככלי מרכזי? את השאלה הזו הפננו למשתתפי הפאנל, ואלה התשובות המרתקות שקיבלנו מהם:

  • עו”ד אלי יניר, סגן רשמת האגודות השיתופית, דיבר על חסם התקנון, ומעבר לכך הדגיש את עניין החשיפה והמודעות של חברי האגודה לתועלת הגישור, כשהם למעשה “הצינור” שמעביר את זה הלאה לאנשי המושבים.
  • עו”ד תקוה טננבוים, ראש המוסד לגישור ובוררות בתנועה בקיבוצים דיברה על כך שהגישור מקוטלג ככלי רצוני, כלומר צריך להיות רצון להשתמש בו. אי השימוש הרווח בגישור לדעתה נובע מדעות קדומות, או מהתנסויות לא טובות בעבר; וכן בשל אי הוודאות לגבי מוחלטת ההכרעה שהוא יספק. כלומר, מנקודת מבטם של הקיבוצניקים, לא תמיד ברור אם סיום תהליך הגישור, יביא גם לפתרון.
  • עו”ד מיכל בוסל, מנהלת אגף קרקעות ועבודות שיתופיות, החזירה אותנו אל חסם התקנונים, והציבה אותו שוב במרכז. מתוך אמירה שכשתקנוני התנועה וכן פקודות האגודה לא פורשות את הגישור כאופציה ליישוב סכסוכים, ברור שאנשי המושבים לא יאמצו אותו.

    שמחנו מאוד לשמוע שלפני מספר חודשים פרסמה רשמת האגודות נוסח חדש של תקנון מוצע שבו נוספה אפשרות הגישור.

קרדיטים ותודות:
לשותף שלי להנחיה – עו”ד ומגשר חגי קרן, למשתתפים אלי תקוה ומיכל על הנכונות והמחויבות לנושא, לעו”ד מיכה קורמן על התיאומים, לעו”ד יגאל שבתאי יו”ר וועדה לגישור בהתיישבות; ולמרכזות האקדמיות של שידורי ה־LIVE, עו”ד דורית כרמלי ועו”ד אורלי אגמי

תודות לארגון המגשרים בישראל ולשכת עורכי הדין מחוז מרכז

// שימו לב שהשידור מתחיל רק בדקה 5:00 לערך; מוזמנים לדלג לנקודת הצפייה הרלוונטית. //

סדנה דינמית לחיזוק כלים מעולם הגישור בסביבת המושבים והקיבוצים

אפריל 23 // הפורום: השתלמות מגשרים במועצה האזורית יואב

המפגש עם המגשרים ממרכז הגישור במועצה האזורית יואב מזכיר לי בכל פעם מחדש עד כמה אני שמחה שבחרתי בדרך הזו. ההשתלמות נפתחה בהרצאה קצרה, שבה לקחתי את המגשרים אחורה בזמן למחלוקות קדומות בין אחים [עוד מספר בראשית]; ומשם דילגנו היישר לחלק היישומי – שבו התבקשו המגשרים לתפקד לאור סימולציה של מחלוקת. היה מרתק לצפות בהם מיישמים כלים מהסדנה.

תודות:
למנהלת מרכז הגישור, חן מרגלית רוזן – על היוזמה, על החיבור ועל ההזמנה; ולמועצה האזורית יואב

פאנל משפטי "מורכבות חלוקת המשק החקלאי במושב"

פברואר 23 // הפורום: הכנס השנתי של לשכת עורכי הדין - מחוז ת"א

לצד אנשי מקצוע מהשורה הראשונה הזדמן לי לחלוק את השקפת עולמי על כוחו של הגישור בהתייחס לצורך העולה תדיר – חלקות המשק החקלאי במושב, והמורכבות הנשקפת מכך. אחת התובנות המרכזיות שאיתן יצאתי מאותו פנל היא עד כמה מתבקש להעניק לנושא הזה במה דיון באופן תדיר יותר, ולבחון בכל פעם מחדש נקודות מבט מגוונות ושונות.

תודות לאנשי המקצוע שישבו לצידי בפנל:
כבוד השופטת פאני גילת, מחוזי דרום;
כבוד השופט נחשון פישר סגן הנשיאה, בית משפט שלום ומשפחה ראשון לציון

תודות לקולגות שאיתי באותה סירה:
תודה מיוחדת לעו”ד אורן אבלה; וכן לעו”ד אייל סודאי. לשמאי זיו כהן;
ללשכת עורכי הדין – מחוז תל אביב

צילום: חיים דוד

סדרת הרצאות בנושא "גישור ככלי ליישוב סכסוכים ומחלוקות בין־דוריות במושבים ובקיבוצים"

פברואר 23 // הפורום: קבוצת מגשרים – מועצה אזורית חוף השרון

המפגשים עם מגשרים מעולים, סקרנים ומחויבים כל כך לעשייתם מעיר אצלי בכל פעם מחדש את חדוות העשייה. שמחה להעביר הלאה את הכלים, הידע והניסיון שיש לי בעולם הסבוך והנפלא הזה.
בהרצאה הראשונה התייחסתי לאתגר סכסוכי ההורשה במושבים והצפיתי דילמות שונות; כמו התייחסותם הדרמטית של המושבניקים לקרקע כבלתי ניתנת למכירה, בתפיסה של “ייהרג ובל יעבור”; כששאלנו – האם זה כך באמת. עוד דילמה שצפה במפגש הייתה מה קורה כשההורים חושבים לחלק את רכושם וממונם באופן לא שווה? החוק מאפשר זאת, ובכל זאת…
במפגש השני דיברנו על מיסים הכרוכים במכירת המשק החקלאי, על האפשרויות ועל הפתרונות שעולים בחדר הגישור, כמו פיצול מגרשים; ואת הכול אתבל בדוגמאות, בדילמות, ומחשבות שמקווה שילכו איתם הלאה…

תודות:
לרותם פוקס, מנהלת מרכז הגישור; שרואה את חשיבות הנושא ואת הצורך להעביר אותו הלאה למגשרים בצורת סדנאות; ולמועצה האזורית חוף השרון.